Vals geld

Doorheen het jaar 2020 heeft het Bewakingsteam van Douane Zaventem bij nachtelijke controles van postzendingen de hand kunnen leggen op meer dan 10.000 euro aan valse eurobiljetten. Vaak ging het om hoeveelheden tussen de 50 en 1500 euro per briefzending. De biljetten worden tegen een zacht prijsje aangekocht op het darkweb, waarna het de bedoeling is ze, bij een cash-betaling, te mengen met echte biljetten zodat de fraude onopgemerkt blijft. Bij elke inbeslagname van de Douane volgt er een proces-verbaal en eveneens een navolgend onderzoek door de Federale Politie.

 

Dit bericht werd bezorgd door W.M.

Chocoladekoekjes met ketamine

Onze GAD-collega’s vonden in een postzending te Zaventem 6 dozen chocoladekoekjes, waarvan het verzendingsadres hier in België vals bleek.

Bij nader onderzoek zat er in drie dozen een totaal van 1 kg ketamine, verpakt in aluminium papier en gecoat met muntolie. Deze zending werd uiteraard vernietigd.

Nadien volgden er nog 4 zendingen met elk 6 dozen koekjes en daarin troffen ze 12 kg ketamine aan.

 

 

 

Diamanten ring of gouden rolex

Bericht en foto’s doorgestuurd door P.M. – GAD Zaventem

 

 

Regelmatig verkopen de Fin Shops in Brussel, Gembloux en Bornem inbeslaggenomen of verbeurdverklaarde goederen door douaniers of Justitie voor rekening van de Federale Staat, de Gewesten en de Gemeenschappen. Ook bureaumeubilair, informaticamateriaal, enz. die niet langer gebruikt worden door openbare overheden of voorwerpen die afkomstig zijn uit nalatenschappen zonder erfgenamen worden geveild.

Zo brachten de verkopen vorig jaar in totaal 12,6 miljoen euro op.

 

Bron: News.belgium.be – 11 november 2020

 

De Fin Shop verkocht op het einde van het jaar via een webveiling sieraden zoals een prachtige gouden rolex of een schitterende diamanten ring die in de winkel wel 17.000 euro kost. ‘Wellicht is dit de juiste timing voor mensen die nog een mooi eindejaarsgeschenk zoeken’ moeten onze collega’s gedacht hebben.

Vanwege de coronamaatregelen werden de kopers nu wel gevraagd een afspraak te maken om hun juwelen op te halen.

Ketamine in de isolatieruimte

Twee keer 3 kg pure ketamine werd aangetroffen in de isolatieruimte van 2 keukenventilatorpijpen. Het ging hier over 2 postpakketten die per vliegtuig richting New York zouden verzonden worden. Ons GAD-team wist dit gelukkig te verhinderen.

 

Bericht en foto’s doorgestuurd door P.M. – GAD Zaventem

Tonnen cocaïne onderschept die onze richting uitkwamen

Meer dan een ton cocaïne werd door de douane en de politie in de havenstad Santa Maria (Columbia) en in Rio de Janeiro (Brazilië) in beslag genomen. Bestemming? Haven van Antwerpen. Ze vonden de drugs terug in een container met bananen en zakken ijzererts.

In de haven Paranaguá is 324 kg cocaïne, verborgen tussen een deklading hout, door de Braziliaanse douane in beslag genomen.

319 kilo cocaïne werd teruggevonden in een container fruit In de Colombiaanse havenstad Santa Marta

In Ecuador reageerde de speurhond Alan van de Anti-drugs Unit positief toen hij een container onderzocht met koffie. In 29 jute zakken zaten blokken drugs verstopt. Bij het afwikkelen van de verpakking kwam men op een totaal nettogewicht van 1,5 ton (1.546.230 gram) drugs. Ook deze 3 zendingen waren bestemd voor de Antwerpse haven.

De anti-drugsagenten van Peru konden dan weer voorkomen dat er 1.098 kg cocaïne onze richting uitkwam. De cocaïneblokken droegen het logo van een klavertje 4.

 

Verzorgingsproducten met MDMA

In een postzending op weg naar Nieuw-Zeeland vond ons Anti-Drugsteam in Zaventem een doos met verzorgingsproducten. Hoewel, de bodylotion was vervangen door vloeibare MDMA.

 

Bericht en foto’s doorgestuurd door P.M. – GAD Zaventem

Dozen vol gedroogde Khat

Opnieuw kon ons Zaventemse GAD-team beslag leggen op 120 kg gedroogde khat die verzonden werd in 6 verschillende postpakketten uit Ethiopië. Voordien hadden ze ook al pakketten gedroogde khat uit Kinshasa en Bujumbura moeten vernietigen.

Bericht en foto’s doorgestuurd door P.M. – GAD Zaventem

Cannabis met meer dan 0.2% THC

Een postzending die werd aangegeven als ‘biomassa’, bleek na een fysieke verificatie van onze GAD-collega’s te Zaventem te gaan om drie zakken waarin 10 kg ‘herbal cannabis’ vacuüm werd verpakt. Het Laboratorium van Douane en Accijnzen te Vilvoorde onderzocht de zending op hun beurt en stelde vast dat de cannabis meer dan 0,2 % THC bevatte, wat verboden is. De zending werd totaal vernietigd.

 

 

 

Bericht en foto bezorgd door P.M. – GAD Zaventem