Geen wijn maar MDMA

Bij nachtelijke controles door het team Bewaking Zaventem van de vertrekkende zendingen naar de Verenigde Staten, troffen onze collega's in een postpakket twee flessen wijn aan. Bij nazicht van één van de flessen, bleek dat de rode wijn (die volgens het etiket in de fles had moeten zitten), vervangen was door een transparante vloeistof. De collega's besloten de vloeistof te analyseren met het Raman-toestel. Uiteindelijk bleek het om vloeibare MDMA te gaan. MDMA is één van de stoffen die men terug kan vinden in xtc. De zending werd in beslag genomen.

 

Bericht werd ons bezorgd door W.M. werkzaam bij 1ste lijn Luchthaven Zaventem

 

Geen soep maar xtc

In een postzending troffen onze collega’s van GAD Zaventem een pakje met gedroogde soep aan, dat werd aangegeven als ‘Monster zonder waarde’.  Daar gingen zij aanvankelijk ook van uit. Bij nader inzien ging het echter om 400 xtc-pillen! De pillen werden vernietigd.

 

Bericht en foto’s werden ons doorgestuurd door P.M. – GAD Zaventem

 

Geen hondenvoeding maar drugs

Er werden ongeveer 15.000 xtc-pillen gevonden in een postzending (EMS), die werd verstuurd vanaf een vals adres in België.  De pillen, voorzien van verschillende logo's (Heisenberg, Trump, Rollen Royce), werden  in zakken met hondenvoer gevonden en hadden een gedeclareerde waarde van 176 euro. De zending wordt vernield.

 

Bericht en foto’s zijn van  P.M. – GAD Zaventem

Geen lekker eten maar boleta's

Een passagierster die in Zaventem toekwam met een vliegtuig uit Ethiopië werd staande gehouden door onze collega’s voor controle. Zij gaf toe dat ze boleten slikte. De vrouw in kwestie werd opgepakt en naar de gevangenis overgebracht.

 

 

Wij ontvingen dit bericht met foto’s van P.M. – GAD Zaventem

 

Geen speelgoed, maar amfetamines

In een postzending van België naar Madrid onderschepten onze GAD-collega’s te Zaventem een pakket met twee dozen legoblokken. Jammer genoeg verhulde het speelgoed 2 kg amfetamines.

 

Bron en foto’s: P. M. van GAD Zaventem

Drugs in de motorboot niet langer op het vrachtschip

In Breskens (Zeeuws-Vlaanderen) trof de Nederlandse politie 300 kg cocaïne aan op een motorboot in de haven. Later vonden ze ook nog een tas terug met 50 kg cocaïne in Zoutelande. De Nederlandse collega’s vermoeden dat de totale partij drugs oorspronkelijk aan boord was van een schip richting Antwerpen, maar dat de cocaïne in de Westerschelde overboord werd gekieperd, om te worden opgepikt. De cocaïne is inmiddels vernietigd, de motorboot in beslag genomen en de 3 betrokken mannen die aanwezig waren op de motorboot opgepakt.

 

Bron: De Nederlandse Omroep Stichting NOS dd. 20.10.2020

 

Voorbereiden op de Brexit

Volgens Flows wordt een vooraankondiging naar de Belgische Douane gestuurd van zodra een schip een Britse haven verlaat. Die tijdswinst van minimum zes uur zou ervoor zorgen dat de inklaring en administratie van de documenten vroeger kan gebeuren en niet pas wanneer het schip de haven van Zeebrugge binnenvaart. Dit is het resultaat van een nauwe samenwerking van RX/SeaPort met de Belgische Douane. RX/Seaport is erin geslaagd om als eerste een dataconnectie op te zetten met MCP (Maritime Cargo Processing), één van de belangrijkste Port Community Systemen (PCS) in het Verenigd Koninkrijk (VK).

 

Collega Annie Vanherpe, Brexitcoördinator van Regio Gent, vult aan dat het havenbedrijf nog steeds de CUSCAR zal moeten vrijgeven via Zedis. Aan dat principe werd niets veranderd.

 

Er werd wel voorgesteld dat het havenbedrijf MBZ de CUSCAR vroegtijdig zou kunnen vrijgegeven (bv. bij het sluiten van de boegdeuren van het schip in de Engelse haven), waardoor een tijdswinst van een paar uur ontstaat – tijd waarbinnen de aangevers/douanevertegenwoordigers reeds een aangifte type A kunnen insturen.

 

Indien deze extra tijd niet voldoende is, dan kunnen de aangevers/douanevertegenwoordigers altijd een aangifte type D insturen (maximum 30 dagen vooraf natuurlijk). Deze aangifte zal dan bij vrijgave van de CUSCAR worden geldiggemaakt.

Om een no-deal Brexit voor te bereiden, probeert men in de haven van Zeebrugge de overrompeling van vrachtwagens te voorkomen. Daarvoor zet men hoog in op digitale hulp.

Is dit een rip-off?

Een postzending afkomstig van een vals adres hier in België met bestemming Australië werd aangegeven als 'kerstcadeau' met een waarde van 180 euro. De transportkosten liepen op tot 307,07 euro. Bij opening bleek het te gaan om houten lepels, vorken en messen. Onze nieuwsgierige speurders van GAD Zaventem onderwierpen vervolgens de dozen aan een serieuze controle. Ze ontdekten in de wanden, waarin 2 compartimenten waren gemaakt, een wit poeder. Het Raman-toestel gaf echter aan dat het om suiker ging, wat later in ons labo van Douane en Accijnzen ook bevestigd werd. Onze collega’s vermoeden dat het hier om een rip-off gaat.

 

 

Bron en foto’s:

P.M. van GAD Zaventem

 

Bron: Flows 7 oktober 2020 – Roel Jacobus

Foto: Pete Linforth via Pixabay 

Dit artikel werd na publicatie nog aangepast op aangeven van Annie Vanherpe, Brexitcoördinator Regio Gent, waarvoor dank.