Douane kijkt toe op uitvoerverbod griepvaccin
Om de coronapandemie tijdens de winter zo goed mogelijk door te komen, kondigde de regering onlangs een uitvoerverbod voor griepvaccins af. Onze collega's in de eerste lijn kijken toe op de naleving van dit uitvoerverbod.
Waarom een uitvoerverbod?
Nu het aantal coronabesmettingen opnieuw enorm is toegenomen en de ziekenhuizen weer onder zware druk komen te staan, kunnen ziekenhuisopnames van mensen met complicaties bij de seizoensgriep de gezondheidszorg overbelasten. Daarom raadt de overheid mensen in bepaalde doelgroepen sterk aan om zich te laten vaccineren tegen de seizoensgriep. Ze verwacht dan ook dat in vergelijking met andere jaren meer mensen zich zullen laten inenten.

Om ervoor te zorgen dat in deze doelgroepen zoveel mogelijk personen gevaccineerd kunnen worden, kondigde de regering op 2 oktober 2020 een uitvoerverbod af voor griepvaccins bestemd voor de Belgische markt. Tot 28 februari 2021 mogen deze vaccins niet uitgevoerd worden.
Hoeveel vaccins?
Door de lange ontwikkelingsduur van een griepvaccin werd de bestelling nog voor de coronacrisis geplaatst. De overheid verwacht dat door de pandemie meer mensen zich zullen laten inenten. Ze is erin geslaagd om uiteindelijk toch 10 % meer vaccins te voorzien, waardoor er dit jaar voor de Belgische markt 2,96 miljoen vaccins zijn geproduceerd en vrijgegeven.

Op 8 oktober 2020 hadden de apothekers ongeveer 10 % afgeleverd aan patiënten. De nationale federatie van zelfstandige officina-apothekers zag het aantal aanvragen voor griepvaccins midden oktober echter exponentieel stijgen, waardoor een tijdelijk tekort dreigde.

Op 14 oktober 2020 waren ongeveer 1,9 miljoen vaccins al geleverd bij de groothandelaars en apotheken, het resterende aantal zal eind oktober en begin november verdeeld worden. Gezonde mensen worden intussen opgeroepen om nog even af te wachten en voorrang te geven aan kwetsbare personen.
Voor wie bestemd?

De griepvaccins zijn in de eerste plaats voorbehouden voor volgende 4 doelgroepen:

 

CATEGORIE A

Groep 1: personen die risico lopen op complicaties

Groep 2: het personeel uit de zorgsector

Groep 3: personen die onder hetzelfde dak wonen met

 

CATEGORIE B

De personen tussen 50 en 64 jaar

 

Van 15 september tot 15 november 2020 zullen de griepvaccins enkel worden afgeleverd aan deze doelgroepen. Personen ouder dan 50 jaar zullen het vaccin dit jaar ook kunnen afhalen zonder medische voorschrift. De apotheker zal het vaccin zelf kunnen voorschrijven en afleveren, waarna de huisarts het zal toedienen.

 

Na 15 november kunnen nog beschikbare vaccins afgeleverd worden aan personen die niet tot deze doelgroepen behoren.

Geen totaal uitvoerverbod
Het uitvoerverbod betekent niet dat er geen griepvaccins, geproduceerd in België, mogen worden uitgevoerd. Vaccins geproduceerd voor buitenlandse markten kunnen nog steeds uitgevoerd worden.

Onze collega's in de eerste lijn zullen dan ook controleren of het bij uitvoer niet gaat om griepvaccins met VHB-nummers BE456924 (GSK), BE514142 (Mylan) en BE501511 (Sanofi). Vaccins met andere nummers mogen België wel nog verlaten. Onze collega's in Brucargo blijken in ieder geval klaar om eventuele zendingen te controleren.
FOD Financiën betaalt vaccinatie terug
Net als de vorige jaren betaalt de FOD Financiën het remgeld en het griepvaccin tot een bedrag van 20 euro terug aan personeelsleden die zich laten vaccineren tegen de seizoensgriep. Ook hier roept men op om voorrang te geven aan de risicogroepen. Meer informatie vind je terug op het intranet (enkel toegankelijk voor personeelsleden).
30.10.2020   •   Tekst: H.B.   •   Opmaak: I.D.W.   •   Foto's: Unsplash.com en Pixabay.com