Voorzitter Bart Vleugels sprak de luisteraars tijdens het jaarlijkse galaconcert toe met volgende woorden:
“Met Windows of the World” maken we een muzikale wereldreis en brengen we u specifieke muziek uit elk werelddeel. De creativiteit van dirigent Rudi Versweyveld en presentator Pascal Leys brengt u ongetwijfeld in de sfeer van elk werelddeel en de kunde van de muzikanten zal er de ramen van openen.”
Het werd inderdaad een sfeervolle en vooral gevarieerde avond vol muziek, maar er was nog een ietsje meer. Het zal de aandachtige luisteraar zeker ook opgevallen zijn dat dirigent Rudi meer dan anders verschillende solisten aan het werk liet. Ieder van hen bleef de zenuwen de baas en gaven het allerbeste van zichzelf. Deze avond gaf dus zeker ook een inkijk op het muzikale kunnen van elke muzikant die deel uitmaakt van deze harmonie.

Siem Vandevelde, die de  Hobo bespeelde, beet de spits af tijdens het muziekstuk
“Adagio of Spartacus and Phrygia”, bij de iets ouderen onder ons beter bekend als de titelsong van de tv-serie Onedine Line (1972).

Dan was het de beurt aan Albert Schoelynck met
“Elegy for bass clarinet”.

Vervolgens koos dirigent Rudi voor “Windows of the world” van Peter Graham. Tijdens dit multiculturele muziekstuk kwamen alle werelddelen aan bod. 
De reis startte in Latijns-Amerika met
“Amazonia”. Vervolgens brachten de sfeervolle klanken van de Alto bespeeld door Liesbeth Raskin ons in het tropisch regenwoud of “The rain forest”. Op de fijne tonen van de dwarsfluit uitgevoerd door Luc Van Puyvelde  waanden we ons met "The Rising Sun" dan weer in Japan. 
Hoe zou een onweer in de Sahara klinken?  De percussionisten : Jaak Clooten, Leendert Hemeryck, Pieter Tampere en Bob Van Aerde vertolkten alvast een indrukwekkend
“Drums of Thunder” dat weinig aan de verbeelding overliet.  
Aan variatie geen gebrek, want met het stuk
“Celtic Dream” brachten Paul Van Laere op de Piccolo en Marc Peetermans op het euphonium een mooi stukje Keltische volksmuziek. Uiteindelijk  arriveerden we met Franz Galand op de Alt-Sax, Geert Vercauteren op de trombone en Leendert Hemeryck op de drums  in de Verenigde Staten met het 6e deel van “Earth Walk”.

In the
“Last Call” mochten alle instrumentengroepen laten zien wat ze kunnen.
Na de wervelende “Blues Brothers Revue” volgde een al even temperamentvolle
“Danzas Cubanas”. Ook hier kwamen de percussionisten  Jaak, Leendert, Pieter en Bob aan bod versterkt door Siem en Ann.

Dachten de muzikanten de avond te kunnen afsluiten met
“The Beatles”, Echoes of an Era van Lennon & MC Cartney, dan hadden ze buiten het enthousiaste publiek gerekend. De staande ovatie en het indrukwekkend applaus werd door de leden van de harmonie tot slot beantwoord met de meezinger “Iedereen is van de wereld” met Jaak Clooten als zanger. 

Met dit fantastische galaconcert is er weer een nieuw muziekjaar ingezet voor onze collega’s van de KHF en wij als publiek kunnen ons nu al verheugen op pareltjes van optredens.
Windows of the World
Tekst en opmaak: A.V.P.
Foto’s: Raf Gentjes
Galaconcert 2019
Jaak Clooten
Luc Van Puyvelde
Van Laere